Zonneboiler

Een zonneboiler verwarmt water door (zon)licht met behulp van zonnecollectoren op het dak. Het warme water wordt opgeslagen in een voorraadvat. Is het vat leeg of nog niet op temperatuur? Dan springt de cv-ketel of warmtepomp bij zodat je altijd warm water hebt. Met een zonneboiler bespaar je dus fors op je gasrekening.

Contact

Waar moet je om denken bij een zonneboiler?

Een van de manieren om uw gasverbruik te verminderen is het plaatsen van een zonneboiler.

Een zonneboiler bestaat uit twee componenten. Op het dak wordt een collector geplaatst, in de woning een boilervat. De collectoren kunnen in het pannendak, op het pannendak of in een frame op een plat dak gemonteerd worden.

Door de collector stroomt water dat door de zon verwarmd wordt. Deze warmte wordt binnen in de boiler overgedragen aan het water dat normaal de ketel in gaat om warm water te maken.

De koud water leiding wordt dus eerst op de boiler aangesloten waarna het water verwarmd naar de ketel gaat om eventueel na-verwarmd te worden. Een zonneboiler is in nagenoeg iedere woning toe te passen.

Deze investering verdient zich binnen ongeveer 10 jaar terug. Dit is afhankelijk van uw waterverbruik.

Subsidie zonneboilers

 

Je kunt subsidie krijgen als je een zonneboiler koopt. Het bedrag hangt af van het soort zonneboiler en ligt ongeveer tussen de € 750 en 2.000. Met deze ISDE-subsidie wordt warm water van de zon nog aantrekkelijker.

Een zonneboiler voor 4 personen kost ongeveer € 3.300. De subsidie voor zo’n boiler is ongeveer € 1.100. De precieze bedragen vind je op RVO.nl.

Een zonneboiler verwarmt water met behulp van zonlicht. Hierdoor kun je bijna de helft op je energieverbruik voor warm water besparen.

Let op: vanaf 2020 kun je geen subsidie meer krijgen voor zonneboilers in nieuwbouwwoningen. Lees meer.

 

Voorwaarden subsidie zonneboiler

  • Je zonneboiler staat op de lijst van zonneboilers die in aanmerking komen voor subsidie.
  • De zonneboiler is nieuw en geïnstalleerd, en je hebt een betaalbewijs dat staat op jouw naam staat.
  • Je vraagt de subsidie binnen 6 maanden na het installeren aan.
  • De zonneboiler is in Nederland geïnstalleerd.
  • Je mag de zonneboiler niet binnen een jaar na de datum van de subsidiebeslissing verwijderen.
  • Wordt de zonneboiler geplaatst in een nieuwbouwwoning waarvoor de omgevingsvergunning na 30 juni 2018 is aangevraagd? Dan kun je géén zonneboilersubsidie krijgen.
  • Je kunt de subsidie aanvragen bij RVO.nl. Je hebt een DigiD nodig.
  • Ga voor de officiële voorwaarden naar www.rvo.nl/isde. Die voorwaarden zijn geldig.