BTW terugvorderen op de aanschaffing van zonnepanelen in 2020

Neem contact op

Waarom doet de overheid dit?

Wat betekent de btw terugvorderen over zonnepanelen?

Wanneer u als particulier besluit over te stappen op groene energie door middel van zonnepanelen, geniet u momenteel nog van een uitzonderlijke subsidieregeling van de belastingdienst. U kunt namelijk de btw terugvorderen van de belastingdienst. Dit houdt in dat u de 21% belasting dat geheven wordt op het volledige bedrag teruggestort krijgt. Wél bent u verplicht dit bedrag eerst te voldoen, de belastingdienst stort dit bedrag vervolgens terug op uw rekening. 

Omdat u als particulier besluit te investeren in het milieu en u dus een micro-energiebedrijf bent en ondernemendheid toont, stimuleert de overheid deze keuze. Daarom is er besloten door de overheid om geen belasting te heffen een investering in groene energie. 

Hoe gaat het terugvorderen in z’n werking?

Het stappenplan voor de terugvordering van de btw is erg simpel en kunt u als particulier zelf doen. Echter, kunnen wij vanuit De Jonge Techniek dit ook voor u regelen. 

Hoe lang duurt het, tot het bedrag weer op de rekening staat?

Nadat de zonnepanelen geplaatst zijn, is het belangrijk om de btw-aangifte binnen zes maanden na afloop van het kalenderjaar waarin de zonnepanelen zijn aangeschaft te volbrengen. Daarnaast is het van belang dat de energierekening én de factuur van de zonnepanelen op dezelfde naam geregistreerd staan. Wanneer dit niet het geval is, dan bestaat er de mogelijkheid dat u geen recht hebt op een terugvordering van de btw.

Tot wanneer nog?

Nederland heeft als doel om in het jaar 2050 de energievoorziening vrijwel volledig duurzaam te realiseren. Hoe meer huishoudens en bedrijven overstappen op groene energie, hoe minder deze overstap wordt gestimuleerd door de overheid. 

Zo is het mogelijk dat u bijvoorbeeld over enkele jaren pas de beslissing neemt om over te stappen op groene energie en de regeling van de terugvordering van de btw is komen te vervallen. 

Rekenvoorbeeld:

Bij een verbruik van 200 MWh per maand is het advies om 9 zonnepanelen te laten plaatsen bij een dak met optimale zonuren. 

De kosten voor de plaatsing hiervan bedragen bijvoorbeeld €4.000,- inclusief btw. 

Vervolgens ontvangt u binnen 5 maanden 21% van het investeringsbedrag: €4.000 terug. 

21% van €4.000 = €840,- en betaalt u dus nog maar €3.160,-. 

De duurzame leningen worden mogelijk gemaakt door:

 

Energiebespaarlening Drenthe

Wanneer u niet koopkrachtig genoeg bent voor de aanschaffing van zonnepanelen of simpelweg geen grote investering wilt doen omdat u dit bedrag bijvoorbeeld anders wilt besteden, is er de ‘energiebespaarlening’ van het Nationaal Energiebespaarfonds. 

 

Wat houdt een Energiebespaarlening in?

De energiebespaarlening maakt het mogelijk om energiebesparende investeringen om en rondom uw huis te kunnen financieren. In ruil voor een maandelijkse aflossing en een laag rentetarief (0,6%) kunt u een energiebesparende investering volledig gefinancierd krijgen tot een bedrag van €65.000,-. Deze mogelijkheid bestaat voor particulieren maar ook voor VvE’s. 

 

Waarom een Energiebespaarlening?

Wanneer u niet beschikt over de financiële middelen voor de realisatie van een energiebesparende investering kunt u door middel van deze lening ervoor zorgen dat u dezelfde maandelijkse kosten maakt als voor de overstap naar groene energie. Echter, betaalt u de lening inclusief rente af in plaats van de energieleverancier voor het leveren van de door u verbruikte stroom.

 

De voordelen van de energiebespaarlening zijn:

– Geen eigen geld nodig 

– Lage maandelijkse kosten

– Waardevermeerdering van uw pand  

– Afbetaling van een lening in plaats van verbruikte energie 

– U werkt mee aan een schoner milieu 

 

Voor meer informatie of vragen kunt u ons altijd mailen via: info@dejongetechniek.nl of
bellen op: 085-301 54 71